Onderwijs ondersteunend personeel – 5 vaardigheden die je als onderwijsondersteuner moet hebben

5 vaardigheden die je als onderwijsondersteuner moet hebben

Onderwijs ondersteunend personeel is onmisbaar bij elke onderwijsinstelling. Je bent als onderwijsprofessional een waardevol lid van het team. Het onderwijs is altijd in ontwikkeling en als ondersteunend personeel heb je hier direct mee te maken. Om je rol effectief te vervullen zijn er een aantal bepaalde vaardigheden die je moet bezitten. We delen de 5 belangrijkste met je:

1.      Goede communicatieve vaardigheden

Effectieve communicatie is één van de belangrijkste vaardigheden voor elke onderwijsprofessional. Je moet kunnen communiceren met leerlingen, leerkrachten en andere collega’s, om hen allemaal te helpen bij hun dagelijkse taken. Goed communicatie en goed kunnen luisteren naar anderen zijn dus onmisbare kwaliteiten.

2.      Organisatorische vaardigheden

Als onderwijs ondersteunend personeel moet je in staat zijn om snel te kunnen schakelen. Je bent soms bezig met meerdere taken tegelijk en het is belangrijk om hier een efficiënt proces aan te houden. Dit vereist een goede organisatie en het vermogen om prioriteiten te stellen en met deadlines te kunnen werken.

3.       Technische vaardigheden

Technologie is een essentieel onderdeel van het onderwijs geworden. Als onderwijs ondersteunend personeel moet je dus kunnen werken met verschillende technologische tools die in het onderwijs worden gebruikt. Denk hierbij aan digitale leerplatformen, communicatie-apps of software voor administratieve taken.

4.      Empathie

Binnen het onderwijs is het belangrijk om empathisch vermogen te hebben en in staat zijn om jezelf in andermans schoenen te plaatsen. Dit is met name belangrijk wanneer je te maken met studenten die extra ondersteuning nodig hebben, maar ook voor een soepele samenwerking met collega’s.

5.      Creativiteit en flexibiliteit

Ook als onderwijs ondersteunend personeel komt je soms voor uitdagingen te staan die uniek en complex zijn. In deze situaties is het van belang dat je in staat bent om creatieve oplossingen te bedenken en flexibel te zijn in jouw aanpak. Dit kan inhouden dat je moet gaan werken met andere of nieuwe technologieën of methoden, zodat je studenten goed kan ondersteunen. Daarnaast stelt het je in staat of op een innovatieve manier om te gaan met beperkte middelen.

Als jij deze vaardigheden beheerst, heb je alle tools in handen om een waardevolle bijdrage te leveren binnen een onderwijsinstelling. Zorg ervoor dat je in een sollicitatiegesprek kan aantonen dat je deze vaardigheden bezit. Onderwijs Recruitment kan je hierbij helpen en ondersteunt je bij het vinden van een mooie nieuwe uitdaging! Schrijf je in of neem contact op, we maken graag kennis!